top of page

Diensten

Ons hart gaat sneller kloppen als we iets unieks en vernieuwends kunnen maken. Geen idee is ons te gek. We hebben veel kennis en ervaring bij het bouwen van techniek in expo’s voor musea en andere informatieve omgevingen. Zowel op hardware- als softwaregebied. Juist de combinatie tussen de twee maakt ons sterk. Wij gaan methodisch te werk, houden van korte lijnen en duidelijkheid. Bij een project ontzorgen we van begin tot eind. Dit leidt tot een overzichtelijk proces met een duidelijke planning en kostenraming.

IN 5 STAPPEN EEN EXPO
icoon_1 kennismaken copy.png

Stap 1:

Kennismaking

Wij werken graag persoonlijk en praktisch. Daarom is onze eerste stap kennismaken. We geven daarbij een concreet beeld van de mogelijkheden, budget & planning.

 • Kennismaking

 • Concept

 • Begroting

icoon_2 ontwerp copy.png

Stap 2:

Ontwerp vertalen

Voordat de productie kan beginnen, moet duidelijk zijn waar je aan toe bent en waar je naartoe werkt. Zeker wanneer je met verschillende partijen werkt is een duidelijke routekaart essentieel. 

 • Brainstorm

 • Site survey

 • Systeemontwerp

 • Softwareontwerp

 • Ruimtelijk ontwerp

 • Prototypes

 • Planning

icoon_3 Installatie copy.png

Stap 3:

Realisatie

In de realisatie worden hardware en software eerst bij ons opgebouwd en getest. Daarna wordt alles geïnstalleerd op locatie en getest door de gebruikers. De beleving en user experience staan hierbij voorop. 

 • Projectmanagement

 • Realisatie hardware 

 • Realisatie software 

 • Installatie op locatie

 • Testen

icoon_4 opening copy.png

Stap 4:

Oplevering

Dan volgt de oplevering. We lopen alles bij langs, leggen uit hoe het werkt en kijken of alles naar wens is. Ook kunnen we technische ondersteuning bieden tijdens de opening of ‘specials’ maken. 

 • Opleveringscheck

 • Technische ondersteuning

 • Specials

icoon_5 service copy.png

Stap 5:

Service

Ook na de oplevering staan we voor je klaar. Bij storingen en voor onderhoud, maar ook om samen de rapporten te bekijken. In de statistieken vind je interessante informatie over jouw expositie.

 • Storingsdienst

 • Onderhoud

 • Vernieuwing

 • Statestieken

1 kennismaken
icoon_1 kennismaken copy.png

1 kennismaken & offerte

Bij het een project komt veel kijken. Je hebt een doel voor ogen dat vastgelegd moet worden in een concept. Zijn ideeën haalbaar of kun je er juist nog meer uit halen? Past alles binnen het budget? Hoelang duurt het om het te realiseren? Hoe werk je samen met verschillende partijen zoals (interieur)bouwers en installateurs?

 

Wij zijn een partner in het hele traject. Dat begint met kennismaken. Graag komen we geheel vrijblijvend een keer langs om de locatie te bekijken en de plannen te bespreken. Van hieruit geven we advies over wat er maximaal te bereiken is in dit project. We begroten de kosten en geven een indicatie voor de doorlooptijd.

 

We zijn trots op onze concrete (en misschien wel wat noordelijke) aanpak. We gaan graag praktisch te werk en geven een realistisch beeld van wat wel en niet haalbaar is. 

2 ontwerp
icoon_2 ontwerp.png

2 Ontwerp

Voordat we starten, maken we altijd een inventarisatie van de huidige situatie, ideeën en plattegronden. Soms zijn er al ontwerpen beschikbaar, soms beginnen we vanaf nul. Het is essentieel dat er een concreet plan ligt voordat we overgaan tot de realisatie. We geven je graag een overzicht van benodigde documenten:

 

Brainstorm & ontwerp

Het is essentieel dat de informatie op de juiste manier wordt overgebracht. Een brainstormsessie heeft als doel zo veel mogelijk creatieve opties naast elkaar te leggen. Daarna maken we een ontwerp waarin we kiezen welke ideeën het beste zijn.

 

Site survey

Het is belangrijk dat de locatie goed wordt geïnspecteerd. Er wordt gekeken naar bekabeling, internet, stroomaansluitingen et cetera. Zo zijn we goed voorbereid op de installatie of geven we een advies voor eventuele voorbereidingen.

Systeemontwerp & prototypes

We maken een duidelijk overzicht van alle hardware die nodig is in het ontwerp en hoe deze samenwerkt. Indien nodig maken we prototypes voor ingewikkelde onderdelen om deze te testen. Dit is een waardevolle stap omdat we de werking en gebruiksvriendelijkheid kunnen testen in het gebruik en waar nodig aanpassingen kunnen doorvoeren.

Software ontwerp

Bij software komt veel kijken. De interface zoals de bezoekers hem gebruikt is natuurlijk belangrijk. Maar ook de software-achterkant is belangrijk. Kunnen de medewerkers de content er bijvoorbeeld gemakkelijk inzetten? We maken in deze fase een high fidelity mockup zodat je een duidelijk beeld krijgt van het eindresultaat. Ook maken we een complete assetlist zodat we weten welke onderdelen er allemaal geprogrammeerd moeten worden voor de uiteindelijke applicatie.

Ruimtelijk ontwerp/plattegronden

De juiste plattegronden zijn essentieel voor een goede communicatie tussen de verschillende partijen tijdens de bouw en installatie. Met deze gegevens wordt de techniek ingetekend en kunnen bijvoorbeeld ook projectieberekeningen worden gemaakt. Daarnaast wordt een kabelplan gemaakt om vooraf duidelijk te krijgen waar apparatuur geïnstalleerd kan worden. Deze voorbereiding voorkomt verrassingen achteraf. 

 

Planning & budget

Aan het einde van deze fase weten we tot op de schroef en pixel nauwkeurig wat er allemaal nodig is. Nu kan er ook een definitief kostenoverzicht worden geproduceerd en worden er bestellijsten gemaakt. Van elk onderdeel wordt de definitieve doorlooptijd berekend. 

3 realisatie
icoon_3 Installatie copy.png

3 Realisatie

Het is altijd een fijn moment wanneer de realisatie kan beginnen! Eerst bereiden we alle techniek en software voor in onze werkplaats. Tussendoor zijn er natuurlijk (bouw)vergaderingen met alle betrokken partijen. Wanneer alles is voorbereid komen we installeren op de locatie.

Projectmanagement

Elk project heeft een eigen projectmanager, één vast aanspreekpunt. De projectmanager waarborgt de communicatie met andere partijen (bouw, licht, decor, installatie et cetera) en zorgt dat werkzaamheden niet botsen. 

 

Realisatie hardware 

De technische objecten bereiden wij zo veel mogelijk voor in onze werkplaats. Tijdens deze werkzaamheden nodigen wij de opdrachtgever graag uit om te komen kijken naar de voortgang. Wanneer alle hardware voorbereid is, gaan we over op de installatie op locatie. 

Realisatie software 

Onze programmeurs gaan aan de slag met het opzetten van het framework en de databases. Ook wordt de front-end van applicaties geprogrammeerd op basis van de high fidelity mockups. Waar nodig werken ze nauw samen met de hardware werkplaats om te kijken of hardware en software optimaal samenwerken. 

 

Testen

Wanneer alle hardware is geplaatst op locatie, vindt er een uitgebreide testronde plaats. Er wordt getest of alle hardware en software goed samenwerken en de optimale gebruikersbeleving geven voor bezoekers. Ook kan de contentmaker nu kijken hoe de content uitkomt in de ruimte en eventuele aanpassingen doorvoeren. 

4 Opening
icoon_4 opening.png

4 Oplevering

Dan volgt de oplevering. We lopen alle techniek bij langs en bespreken of alles naar wens is geïnstalleerd. Vaak volgt er kort na de oplevering een opening. Vaak is de opening ook de eerste vuurdoop. Medewerkers hebben nog niet veel ervaring met alle opties. Uiteraard is iemand van deFine aanwezig tijdens een opening om technische ondersteuning te bieden.


Soms wil je ook net even een stapje extra doen tijdens een opening. Bijvoorbeeld een leuk gebaar om een tentoonstelling te openen. Ook hierbij kunnen we meedenken. 

icoon_5 service copy.png

5 Service

Ook wanneer een tentoonstelling of andere informatieve opstelling in gebruik wordt genomen staan wij voor je klaar. Zo kun je bij ons terecht voor storingen, maar bijvoorbeeld ook voor rapportage. Er kan zeer veel data uit een tentoonstelling worden gehaald. Fijn om te zien welke onderdelen populair zijn en welke minder vaak worden gebruikt. 

 

Storingsdienst

Wij bieden een SLA (Service Level Agreement) zodat je altijd kunt bellen als er iets is. Op veel vlakken kunnen wij van afstand meekijken in het systeem. Zo zien wij de temperatuur van apparatuur, branduren, en storingen. Wij kunnen computers van afstand opnieuw opstarten of overnemen voor updates. 

 

Onderhoud & updates

Na de oplevering zijn wij de partner om het systeem te onderhouden. Indien gewenst houden wij spare hardware op voorraad en kunnen snel onderhoud uitvoeren. Ook op een aanpassing of uitbreiding van een expositie zijn wij voorbereid. Onze systemen zijn modulair opgebouwd en zijn daardoor schaalbaar en bieden de mogelijkheid apparatuur te hergebruiken.

 

Statistiek

Meten is weten. Zo is dat ook bij informatieve opstellingen. Uit een interactieve expositie komt veel data. Zo kun je zien welke onderdelen veel gebruikt worden en welke vernieuwd moeten worden. Ook kun je zien welke informatie populair is. Uiteraard binnen de richtlijnen van de privacy. 

5 Service
bottom of page