top of page
Zoeken

Interview met hardware-engineer Jorn

Naam: Jorn

Functie: Hardware engineer

Typisch Jorn: klimt overal in, een echte circusartiest :-)

 

Hoe lang werk je nu bij deFine?

Ik werk hier nu drie jaar. Ik heb mijn afstudeerstage van HBO Electrotechniek hier gedaan. Na mijn stage heb ik eerst een reis naar Rome gemaakt op de fiets.

Op de fiets naar Rome! Wauw, daar heb je vast wel even over gedaan?

Ik ben zo’n twee maanden onderweg geweest. Ik had achter mijn fiets een kar waar een tent, slaapzak, fietsgereedschap en een kookstelletje in zat. En zo ging ik op pad.

Dan heb je vast veel mooie dingen gezien?

Ja, op de fiets zie je veel meer van de natuur. Vooral de Alpen waren mooi. Je klimt in een uur omhoog en ben je in vijftien minuten weer beneden. Maar het uitzicht is fantastisch!

Foto's privé-archief Jorn


En na de fietstocht aan de slag bij deFine dus?

Ja, daar werk ik nu sinds 2017.

En bevalt het?

Zeker! Het is leuk afwisselend werk. Ik heb hier een toffe werkplaats waar ik techniek voorbereid, en ik installeer onze techniek bij tentoonstellingen door het hele land.

De werkplaats ziet er mooi uit! Je droomwerkplaats?

Er kan altijd gereedschap bij ;-) Maar we hebben leuke dingen staan zoals een 3D printer, een printplaat-oven. Maar vooral het soldeerstation en alle gereedschap voor de specialistische techniek is erg fijn. Daarnaast hebben we ook wat gereedschap voor houtbewerking. Maar de meeste houtbewerking wordt uitbesteed.

Je maakt dus techniek voor musea, welk project is je het meeste bijgebleven?

De Bastei in Nijmegen is wel één van de favorieten! Dit museum is verhuisd naar de Waalkade in Nijmegen en tijdens de bouw hebben ze muurresten uit de Romeinse tijd gevonden. Op deze historische muren worden projecties getoond en deze projecties veranderen als je hand erbij komt. Maar, doordat de muren archeologische vondsten zijn mochten we natuurlijk niets op de muur monteren!

Klinkt als een uitdaging, hoe heb je dat gedaan?

We hebben zeer nauwkeurige afstandssensoren gebruikt die zeer precies kunnen meten waar de hand zich bevindt. Het is vooral veel testen zodat de bezoeker een zo goed mogelijke ervaring heeft. De techniek moet eigenlijk niet opvallen.

Maareh, Nijmegen. Dan moest je zeker wel veel reizen?

Het viel wel mee. Tijdens de installatie zaten we vooral in een hotel in Nijmegen.

Vind je dat een leuk aspect van je beroep?

Ja! Een soort van minivakantie. Ik heb Nijmegen wel leren kennen wanneer ik even het centrum in ging of als we uit eten gingen. Je komt op die manier op heel veel plekken.

Als laatste vraag: Wat is iets leuks dat niemand weet van jouw beroep?

Ik kom op de gekste plekken. Onder de vloer. Boven een systeemplafond. In verborgen ruimtes achter voorzetwandjes. Je ziet de mooiste kant van een tentoonstelling, de techniek ;-). Een kant die normaal juist verborgen blijft voor de bezoeker. Oh ja, nog een leuke werkplek was tussen de apen in de Apenheul. Dat zijn wel de extra leuke dagen om te werken.


 

Jorn bij Blauwestad in een lantarenpaal geklommen

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page