top of page

De Bastei Nijmegen

Natuurmuseum De Bastei in Nijmegen is een bijzonder museum. Tijdens de werkzaamheden zijn er Romeinse resten gevonden en het museum heeft deze geschiedenis opgenomen in haar collectie. Met projecties zijn deze archeologische vondsten uitgelicht en wordt het verhaal verteld van de oude stad. In deze spannende ondergrondse experience gaan bezoekers op onderzoek uit.

De Bastei Nijmegen

Achtergrond museum

In Nijmegen is een bijzonder museum ontstaan. Het Natuurmuseum is verhuisd naar de Waalkade en heeft daar een nieuw onderkomen gerealiseerd, De Bastei. Het natuurmuseum heeft een bijzondere collectie van opgezette dieren en mooie verhalen. Door de omvang van het museum is sterk aangestuurd op een netwerk gebaseerd systeem. Hiermee kunnen alle mediaspelers, beamers en monitoren van afstand bediend worden. Met MuseumBeheer wordt het volledige museum continu gecontroleerd op storingen en wordt het systeem op de juiste tijden gestart en afgesloten. In het museum zijn de volgende stations geïnstalleerd.


Infomatiezuilen

Met de Soryteller wordt op verschillende locaties in het museum vediepingsinformatie getoond aan de bezoeker. In de zuilen zit een 19 inch capacitief touchscreen en een deFine mediaspeler met webviewer template. Dit template biedt de mogelijk om een interne of externe website te laden voor de bezoekers. Door afscherming van het besturingssysteem kan een bezoeker nooit uit de applicatie komen. De content kan eenvoudig van afstand worden geupdate.


Projecties op Romeinse muren

Op verschillende plekken in het museum zijn projecties gerealiseerd. In het geval van de ondergrondse opgraving van de Romeinse muren zijn dit 5 Hotspot projecties en 21 Gobo’s. Bij elke Hotspot projectie is een hoge lichtopbrengst Epson projector en een lasersensor geplaatst. Doordat de bezoeker zijn hand op het projecteerde handje legt wordt de film gestart. Dit gebeurt omdat de laser continu de afstand meet tussen de beamer en de stenen muur. Als daar een verschil van 2 cm wordt gedetecteerd geeft de sensor het startsein aan de mediaspeler. Deze innovatieve techniek maakt het mogelijk een startknop te plaatsten op locaties waar dat niet mogelijk is, zoals deze historische muur.


Interactieve zandbak

De interactieve zandback is een applicatie van Deltares en helpt met het visualiseren van waterstromen. Door met zand verschillende kanalen te graven in het landschap wordt duidelijk dat de waterstromingen anders gaan lopen. De diepte wordt gemeten met een Kinect Camera van Microsoft. Het op maat gemaakte buizenframe bevat alle techniek en is in zijn geheel gemonteerd aan het plafond.

bottom of page