top of page

Europa Park Duitsland

Halloween is een belangrijk jaarlijks terugkerend thema in pretparken. Voor een van de grootste pretparken van Europa heeft deFine, in opdracht van Jora Entertainment, horror machines ontwikkeld en geproduceerd. Deze machines zijn een belangrijk onderdeel van een geheimzinnig spel. Naar verwachting zullen circa 60.000 bezoekers dit spel spelen, verdeeld over twee seizoenen. Een flinke uitdaging want het gaat er ruw tekeer.

Europa Park Duitsland

Voor het Halloween thema heeft deFine, in opdracht van Jora Entertainment, machines ontwikkeld die onderdeel zijn van een geheimzinnig spel. De bezoekers worden door de butler van de onlangs overleden milardair uitgenodigd in een groot afgelegen huis. Hij laat de bezoekers spelletjes spelen voor zijn persoonlijk vermaak. En dat zijn bepaald geen gangbare spelletjes. Hij kijkt niet op een leven meer of minder.


De opdrachtgever wil zoveel mogelijk spanning in het spel brengen, natuurlijk zonder de bezoekers echt in gevaar te brengen. deFine heeft hiervoor draaiwielstations ontwikkeld waaraan hele teams moeten draaien om het leven van één van hun teamgenoten te kunnen redden.  

Deze zeven draaiwielstations zijn grotendeels van hout gemaakt en gethematiseerd alsof het oude gietijzeren machines zijn die in een verlaten fabriekshal staan. De draaiweerstand van de wielen – op zware stalen assen met stevige lagers - kan door de ‘sadistische butler’ op afstand worden ingesteld. Sensoren in de machines laten hem weten hoeveel inspanning de spelers leveren om de wielen te laten draaien. En zoals te verwachten is, zal hij het de spelers moeilijk willen maken zodat ze nog harder moeten werken om hun teamgenoot te redden. Ze weten niet dat de sadist aan de hand van de sensorinfo realtime kan bepalen hoeveel remkracht hij op de individuele stations toepast om zo de opdracht onmogelijk te maken. Een nachtmerrie voor de deelnemers en doodsangsten voor hun teamgenoot.


Voor deFine was niet alleen de meet- en regeltechniek, de programmatuur en de elektronica een uitdaging maar ook de stevigheid van de gehele constructie. Want ook nadat er duizenden sterke kerels aan hebben gedraaid wil de butler nog steeds de regie houden. Met dank aan en lof voor onze projectpartners is inmiddels gebleken dat alles perfect draait.  

bottom of page