top of page

Floriade 2022

De tuinbouwsector is een belangrijke sector in ons land. “In een wereld waar natuur vaak plaats moet maken voor beton, glas en staal, is de tuinbouw de sleutel naar een leefbare wereld. In onze ogen zijn de mensen van de tuinbouw, van de hovenier tot de aspergeteler, tot technicus in de kas, superhelden. En deze helden geven we het podium tijdens Floriade Expo 2022.

Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen gedurende deze wereldtuinbouwtentoonstelling. Van over de hele wereld verzamelen zich experts die groene oplossingen presenteren die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken.” (bron: floriade.com)

deFine heeft, naar ontwerp van Kexcom, de techniek gerealiseerd voor verschillende opstellingen in het foodforum.nl waarbij beleving voorop staat!

Floriade 2022

Luchtballon experience met VR-bril

Als bezoeker kun je een virtuele ballonvlucht maken over de provincie Flevoland. deFine heeft vier levensechte ‘luchtballonmanden’ gemaakt waar je in stapt en een VR-bril kunt opzetten. De digitale ballonvaart, gemaakt door Studio 268, neemt je mee op een reis door Flevoland en tijdens deze vlucht kom je erachter wat Almere en de provincie Flevoland zo bijzonder maakt.


Je voelt echt de wind door je haren wapperen en de hitte van de brander in de ballonmand. Voor extra beleving is er ook een trilvloer geplaatst die de turbulentie nabootst.

De manden zijn opgebouwd uit een stevig metalen frame dat is aangekleed met het decor. Zo zijn de randen bekleed met een zachte waterafstotende stof gevuld met schuimrubber en zijn de buitenzijden bekleed met rotan om echt het gevoel van een luchtballonmand te krijgen.


De techniek is helemaal geïntegreerd in een technische doos in het midden van de mand. Daarin zit alle VR- en belevingsapparatuur en alle aansluitingen die nodig zijn om de installatie op locatie eenvoudig aan te sluiten. De gehele opstelling met de manden is gemaakt met het idee om relatief eenvoudig te kunnen verplaatsten.


Hoe werkt het scherm

Bezoekers kunnen bij de ballonmanden op een scherm een video bekijken met de instructies. De film wordt beheerd via ExpoControl. Het scherm is op een zuil geplaatst met rieten decor. Aan de achterkant van de zuil zit een bedieningspaneel voor de medewerkers.


Pepperghost box over nieuwe gewassen

Bezoekers kunnen een video bekijken met 3D-effect via een pepperghost box. In deze speciale box zit een spiegelende plaat waarmee je kunt switchen tussen een fysiek object en een film. De combinatie van de twee geeft een holografisch effect.

Bezoekers leren bij dit station meer over de nieuwste gewassen die in Flevoland worden geteeld zoals quinoa of soyabonen. Via vier knoppen kunnen ze een van de gewassen kiezen waar ze meer over willen weten. Wanneer je je gezecht bij de pepperghost box houdt dan wordt middels een afstand sensor gedetecteerd dat je gezicht vlak bij de box is en wordt de video gestart.  De audio gaat via het scherm.

De knoppen zijn op maat ontworpen en 3D geprint. De filmpjes zijn te beheren via ExpoControl.


Maquette tafel

Ook hebben we een interactieve maquettetafel gerealiseerd. De tafel heeft de vorm van een hexagon en is bedrukt met de plattegrond van Flevoland.

In de tafel zitten 3 beeldschermen waar de bezoeker informatie vindt over de aardappelteelt in Flevoland. Per scherm zijn twee knoppen met filmpjes variërend van innovatieve technieken en robots bij de teelt tot aan de distributie van de aardappelen. Zodra de film gaat spelen gaat er ook een lijn met LED-lampen branden en een corresponderend object. De objecten en knoppen zijn 3D-geprint.

Door middel van luisterpugs kan de bezoeker ook de audio beluisteren zonder de omgeving te storen. Voor Engelstalige bezoekers heeft de video’s ondertiteling. In ExpoControl zijn de filmpjes aan te passen.

bottom of page