top of page

Het Baken Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft veel te bieden. Prachtige natuur, een grote diversiteit aan vogels, een gezellig dorp, musea en het prachtige wadden- en duinlandschap. Jaarlijks weten ruim 300.000 toeristen het eiland te vinden. Om al deze toeristen te voorzien van informatie over het prachtige eiland is er een informatiecentrum gemaakt genaamd Het Baken. Een multifunctioneel gebouw waarin Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog hun expertise samenbrengen. Het Baken wordt dé plek waar men terecht kan voor het boeken van activiteiten, het vergaren van informatie over de laatste ontwikkelingen op het eiland en wat er zoal te beleven is.

Het Baken Schiermonnikoog

Educatieve games

In het informatiecentrum komen twee educatieve games. Bij één game leer je wat vogels eten. Je ziet verschillende vogels en moet raden of ze zin hebben in een lekkere kokkel of toch warmlopen voor een wadpier. Bij de andere game leer je over het ontstaan van duinen. Kun jij zelf duinen maken? Leuke interactieve games voor jong en oud.

De games worden gespeeld op twee 27 inch touchscreens. De games zijn gemaakt in Unity en worden beheerd in ExpoControl.


Vilten eiland:

Een heel mooi onderdeel in het informatiecentrum is het vilten eiland van wel vier meter breed. Het eiland is opgemaakt uit 8 verschillende lagen vilt met elk een eigen kleur. Deze lagen geven weer waar het strand, de duinen of bijvoorbeeld het bos is. Dit alles is gemonteerd op een 8 meter lange houten plaat die geheel bedrukt is met de Wadden- en Noordzee.

In de kaart zijn twee 27 inch touchscreens verwerkt. De content voor de touchscreens is heel flexibel te beheren met ExpoControl.


Luisterpugs /audio-handset

In het centrum komen een aantal luisterpugs. Dit zijn kleine speakers die je bij je oor kunt houden om naar de audio te luisteren. Ideaal, want je hoeft geen koptelefoon op. Koptelefoons zijn fragieler en sluiten je gelijk af van de ruimte. Maar met luisterpugs kun je audio beluisteren wanneer jij wilt en heeft je omgeving geen geluidsoverlast. Zeker wanneer je met verschillende mensen gelijktijdig audiofragmenten beluistert.


Loungebank met ingebouwde videoschermen

In de expo is een interessante natuurfilm te zien van Ruben Smit. Hij laat een etmaal op Schiermonnikoog zien. De film wordt getoond op twee 43 inch tv-schermen. Deze zitten back to back gemonteerd in loungebanken. De content wordt beheerd in ExpoControl.


Een groot 49 inch TV-scherm

In de expo hebben we een groot 49 inch tv-scherm ingebouwd. Op dit scherm worden prachtige beelden getoond van de natuur van Schiermonnikoog gemaakt door prijswinnende natuurfilmer Ruben Smit. Zeker de moeite waard om te gaan bekijken dus.


Stilte kappen in gerecyclede boeien

In de ruimte hangen ook twee grote gele boeien. Ze hebben hun taak in het water gedaan en komen nu in het informatiecentrum te hangen. Naast dat ze er heel stoer uitzien brengen ze ook bij aan de beleving. In deze boeien word je uitgedaagd om de rust van het wad te ervaren. Je gaat met je hoofd in de boei staan. In de ene boei hoor je geluiden van het wad. In de andere boei is een foto geplaatst. Deze kun je pas zien nadat je ogen even hebben kunnen wennen aan het donker. De audio te regelen via ExpoContol. Hierin kan het centrum zelf audiofragmenten uploaden en het geluidsniveau aanpassen.


Educatieve microscopen & lichtbak

In de expo kun je inzoomen op de organismen in het wad. Op een van de meubels staan microscopen waaronder je organismen kunt bekijken. De Microscopen hebben we omgebouwd voor publiek gebruik. Ze worden aan- en uitgezet via ExpoControl.

Ook is er in een van de meubels een lichtbak ingebouwd. Hierop kun je grote transparante platen met afbeeldingen bekijken. Zo wordt er bijvoorbeeld wel 1200x ingezoomd op de Euglena, een eencellig oogdiertje. Als je benieuwd bent hoe dat eruit ziet wordt het tijd voor een tripje naar Schier!


Wereldbol met vogelroute.

Schier is bekend om de vele vogels die er te spotten zijn. Maar deze zijn niet het hele jaar op schier te vinden en reizen heel wat kilometers af. In het informatiecentrum komt een groot aankomst- en vertrekbord. Hierop kun je lezen welke vogels er op dat moment aankomen en welke weer weg gaan. Ook staat er een prachtige roterende kurken wereldbol met daarop een aantal routes geprikt die de vogels afleggen. De wereldbol heeft een op maat gemaakte motoraansturing die ervoor zorgt dat de wereldbol draait. Zo is elke kant goed te zien. Deze motor heeft bij ons in de werkplaats een duurtest gehad zodat we zeker weten dat hij goed functioneert in de expo.


Narrowcasting bij de balie

Achter de balie komen twee grote 43 inch narrowcastingschermen. We hebben onze eigen narrowcastig software met veel mooie integraties. Zo kun je bijvoorbeeld koppelingen maken met het weer, boottijden en social media. Daarnaast wordt de balie aangekleed met grote vilten letters, logo borden en handige kaarten van Schiermonnikoog.


Natuurmonumenten in beeld

Ook komen er reboard zuilen met daarop informatie over Natuurmonumenten. In een van de zuilen komt een 32 inch tv-scherm. Via ExpoControl kun je makkelijk een film uploaden. Ook wordt er gebruik gemaakt van een QR-code waarmee donaties opgehaald kunnen worden om het prachtige werk van Natuurmonumenten te steunen.


Seizoenenwand

In de expo komt een grote fotowand met 5 schermen variërend tussen de 24 tot 27 inch. Op de schermen komen foto’s van het huidige seizoen. De foto’s worden beheerd via ExpoControl.


2Discover

Door de hele expo vind je het 2Discover logo terug. Met 2Discover kun je op je eigen telefoon meer informatie vinden over de onderwerpen in informatiecentrum Het Baken. Het mooie is dat dit ook allemaal kan in je eigen taal. Je kunt je verdiepen in de materie en extra teksten lezen, foto’s bekijken en audiofragmenten beluisteren.


ExpoControl

De hele expo draait op de software ExpoControl. Met ExpoControl kun je zowel de hardware als de content in een expo beheren. Dit betekent dat alle apparaten aan- en uitgezet kunnen worden volgens een vooraf geprogrammeerde agenda. Maar ook content zoals films, foto’s en audiofragmenten kunnen geüpload worden.

bottom of page