top of page

Kerkmuseum Garmerwolde

Feest! Wie houdt er niet van? Maar heb je een idee hoeveel verschillende feesten er zijn? Museum Catharijneconvent is een landelijk initiatief gestart genaamd project Feest! Weet wat je viert. Het doel van het project is de dialoog te openen en wederzijds begrip te vormen tussen verschillende culturen.

Kerkmuseum Garmerwolde

Kerkmuseum Garmerwolde

In de toren van een historische kerk in Garmerwolde is een tentoonstelling gerealiseerd naar ontwerp van 212 Fahrenheit. Wanneer je de trap van de toren oploopt, ervaar je acht verschillende religieuze feestdagen: Kerst, Pasen, Laylat al-Qadr, Hemelvaartsdag, Ramadan, Suikerfeest, Offerfeest en Pinksteren.


Hemelvaartsdag

De bijzondere lift in dit project vertelt het verhaal van Hemelvaart. In de lift zijn 10 monitoren geplaatst waarvan twee zelfs op de grond. Deze schermen zijn overdekt met een centimeter dikke glasplaat zodat je erop kunt staan. De monitoren zijn als het ware de ramen waardoor je naar buiten kijkt. Wanneer je op de knop drukt om naar boven te gaan krijg je unieke visuals te zien.


Kerst

Bij het onderdeel kerst komt je in een gang met allemaal LED-lichtjes. Wanneer je door de gang loopt kom je een grote kroon tegen en word je uitgedaagd om aan een koord te trekken. Wanneer je dit doet begint een show. De LED-lampjes in de wand animeren, de kroon gaat draaien en je hoort muziek.


Pasen

Bij Pasen kom je drie grote rode harten tegen. Aan deze harten hangen sensoren die je op je hart kunt leggen. Wanneer je dit doet gaat het hart doormiddel van licht kloppen.


Geboorte van Mohamed

Je loopt bij deze opstelling door een tunnel met LED-lampen. Wanneer je door de tunnel loopt gaan de lampen animeren


Ramadan

Ken je van vroeger de zenuwspiraal? Een metalen ring die je langs een metalen parcours moet leiden. Wanner de twee metalen elkaar raken ben je af en zie je een rood licht. Hier is een extra element toegevoegd. Bij het parcours is een LED-strip ingebouwd die stukje voor stukje oplicht. Als jij sneller bij het einde bent dan het LED-licht dan heb je gewonnen.


Pinksteren

Het onderdeel Pinksteren bestaat uit een ruimte met 14 monden. Deze zijn constant aan het praten. Ook is er een oor. In dit oor kun je iets inspreken. Door alle stemmen in de ruimte heen hoor je dat je eigen stem.


Foto’s: Studio 212 Fahrenheit / Roelof Bos

bottom of page