top of page

Klimbos Apeldoorn

In opdracht van- en in samenwerking met SpringLab heeft deFine spelcomputers ontwikkeld die onderdeel uitmaken van een teamspel in een klimbos in Apeldoorn. Een project met veel uitdagingen, al was het alleen al omdat de bomen in Apeldoorn niet zijn voorzien van een stopcontact.

Klimbos Apeldoorn

Net als in de landen om ons heen zien we in Nederland steeds meer klimbossen. Een gecontroleerde omgeving waar spelactiviteiten in de bomen plaatsvinden. Met touwen en bruggen aan en tussen bomen, soms op grote hoogte. Om hier nóg meer spelaspecten in te brengen is een teamspel ontwikkeld waarbij drie segmenten kunnen worden veroverd, zon, water en grond. Deze drie segmenten worden vertegenwoordigd door muntjes, iedere soort een eigen munt. Uiteindelijk gaat het er om wie aan het eind de meeste muntjes en bomen heeft veroverd.


Het hele klimbos is opgezet om mensen meer  in de buitenlucht te laten zijn en te laten bewegen.


Op basis van de doelstellingen en de regels van het spel heeft deFine software ontwikkeld in combinatie met hardware zoals:

  • besturingscomputers,

  • draadloze communicatie tussen de boomcomputers en de hoofdcomputer “Borag”,

  • munt-innamesystemen,

  • munt-uitgiftesystemen,

  • verlichtingselementen waarmee de boomcomputers lijken te leven

  • en tot slot accu oplossingen omdat er in een bos nou eenmaal geen netspanning aanwezig is.

 

Alle 21 boomcomputers hebben een eigen naam en identiteit. Ze communiceren draadloos met elkaar maar vooral ook met de hoofdboomcomputer op basis van ZigBee technologie. Met de Borag hoofdcomputer worden overzichten getoond. De spelleiding kan daarnaast ook nog inloggen op de online beheeromgeving voor gedetailleerde spelresultaten.


De elektronica, computers en software waren relatief snel onder controle. De muntsystemen waren daarentegen een uitdaging. Het mechaniek is geheel zelf ontwikkeld en gebouwd. Het moet bestand zijn tegen vuil, vocht, koude en de wijze waarop speldeelnemers met het materiaal omgaan. En omdat alles op accutechnologie draait moet het ook nog eens heel energiezuinig zijn.

 
De nu geleverde systemen zijn bedoeld om de reactie van de deelnemers op het spel te testen en om de deFine techniek uit te proberen. Dan wordt de winterperiode gebruikt om te kijken hoe de 80% modellen kunnen worden aangepast naar definitieve productiemodellen.
Want mogelijk wordt dit in meerdere klimbossen (in Europa) toegepast.

bottom of page