top of page

Martinitoren Groningen

De Martinitoren, een indrukwekkend rijksmonument aan de Grote Markt in Groningen. Al jaren is de Martinitoren een populaire attractie. Wanneer je de ± 300 treden op bent geklommen word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Maar, ook zo’n eeuwenoud object gaat met z’n tijd mee! Er zijn veel betekenisvolle verhalen te vertellen. deFine heeft de techniek geleverd om die verhalen tot leven te brengen door middel van projecties en informatieve zuilen.

Martinitoren Groningen

De Martinitoren, een indrukwekkend rijksmonument aan de Grote Markt in Groningen. De start van de bouw begon al in de 13e eeuw. Door de eeuwen heen heeft de toren veel veranderingen meegemaakt door o.a. brand en oorlogen. Zo kun je in de klokken en in de muur nog steeds kogelgaten vinden van de Tweede Wereldoorlog. 

 

Al jaren is de Martinitoren een populaire attractie voor toeristen en Stadjers (de inwoners van Groningen). Wanneer je de ± 300 treden op bent geklommen, word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Maar, ook zo’n eeuwenoud object gaat met z’n tijd mee! Er zijn veel betekenisvolle verhalen te vertellen. deFine heeft de techniek geleverd om die verhalen tot leven te brengen.

 

Acht meterlange filmprojectie

De martinitoren is gebouwd in de 13e eeuw en heeft veel meegemaakt sindsdien. Instorting, brand, natuurgeweld en meerdere oorlogen. Dit verhaal wordt verteld met prachtige beelden in een circa 10 minuten durende film. De film wordt geprojecteerd door twee laserbeamers die met softedge een 8 meter breed beeld maken. Het systeem wordt aangestuurd met een Watchout mediaserver. 

 

Omniwave speakers

In de ruimte hangen 4 Omniwave 360 graden luidsprekers. Hiermee wordt een 3D audio-beleving gecreëerd. Het voordeel van deze beleving is dat er geen sweetspot is. Elke bezoeker beleeft dezelfde audio-ervaring. En het geluid kan gericht worden geplaatst in de ruimte. De kerkklokken hoor je bijvoorbeeld van boven komen, zonder dat er een speaker boven je hoeft te hangen. 

 

Informatiezuilen

Er staan 3 informatiezuilen in de Martinitoren. Het unieke aan deze zuilen is dat ze een directe koppeling hebben met het lichtsysteem. Op het scherm zie je informatie over elementen in de ruimte, zoals de verschillende klokken. Zodra je een klok aantikt op het scherm, wordt deze ook letterlijk uitgelicht in de ruimte én hoor je het geluid van de klok. 

 

ExpoControl

Alle content, zoals foto’s, video’s, teksten en geluiden worden beheerd in ExpoControl. Dit is ons eigen softwaresysteem waarin je makkelijk alle techniek en content kunt beheren.

 

Concept: Dicolore

Lichttechniek: Lichtpunt

Netwerk & stroom: Nusman

Fotografie: Marcel Hectors 

bottom of page