top of page

Mauritshuis

Sinds 1822 heeft het Mauritshuis zijn deuren geopend als een gerenommeerd museum in Den Haag. Het museum herbergt voornamelijk kunstwerken die dateren uit de Gouden Eeuw. De permanente collectie bevat een aantal van de meest iconische schilderijen, zoals "Meisje met de parel" en "Gezicht op Delft" van Johannes Vermeer, "De stier" van Paulus Potter en "De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp" van Rembrandt van Rijn.

Mauritshuis

In opdracht van het Mauritshuis hebben wij VR-meubels ontwikkeld voor de tentoonstelling Roofkunst. Bezoekers leren in tien ingrijpende verhalen over roofkunst uit drie periodes: koloniale roofkunst, de kunstroof door Franse revolutionairen in 1795 en door nazi’s geroofde kunst van Joodse eigenaren.


Naadloze techniek integratie in monochroom ontwerp

De expositie is opgebouwd in een monochrome omgeving als basis, compleet roze. Het was van belang dat de VR-meubels naadloos zouden aansluiten op het algehele ontwerp, inclusief kleurenschema's.


Geavanceerde technologie en handige bediening met custom knoppen

De meubels behuizen geavanceerde VR-computers, waardoor een doordacht technisch ontwerp nodig is met goede koeling. Bovendien zijn er knoppen in de meubels geïntegreerd, waarmee een museummedewerker de VR-beleving kan starten. Een zeer handige functie is RGB-Ledverlichting in de knop, die de status van de VR-ervaring weergeeft en bezoekers duidelijk laat zien waar ze zich bevinden in hun virtuele reis. De knopintegratie met de VR-software is zorgvuldig ontwikkeld om het gewenste resultaat te bereiken. 


Kabelvrije ervaring voor bezoekers

Een andere essentiële specificatie was het minimaliseren van de hinderlijke bekabeling van de headsets voor de bezoekers. In één VR-ervaringen mogen bezoekers zich ongeveer twee meter vrij bewegen. Het was van cruciaal belang dat de kabels geen belemmering zouden vormen voor deze bewegingsvrijheid. Dit werd gerealiseerd door het gebruik van speciaal ontworpen kabelhouders, waardoor bezoekers vrij kunnen bewegen zonder last te hebben van de kabels.  


Op maat gemaakte ophangmethode voor lighthouses

Naast de VR-meubels hebben we op maat gemaakte ophangmethoden voor lighthouses ontwikkeld. Deze montage-elementen kunnen eenvoudig in de lichtrail worden bevestigd en worden van stroom voorzien via deze rail. De lighthouses zelf zijn geïnstalleerd op een hoogte van 1,5 meter boven het plafond, wat zorgt voor een uitstekende zichtbaarheid voor de VR-headsets.  


Dit project is het resultaat van een grondige brainstormsessie en praktische workshops, waarbij alle aspecten zorgvuldig werden doordacht. Het modulaire ontwerp zorgde voor een efficiënte installatie op locatie, waardoor er effectief en snel op de locatie gewerkt kon worden. De volledige opstelling werd in slechts één ochtend op de locatie geïnstalleerd.


Software ontwikkeling: Moyosa Groningen

Houtbouw: Wouter Elzinga

Projectmanagement, techniek en realisatie: deFine

Fotocredits: Mauritshuis

bottom of page