top of page

Museum de Oude Wolden

In samenwerking met 212 Fahrenheit hebben we een object gemaakt voor expositie ‘denkend aan Groningen’ in Museum de Oude Wolden in Bellingwolde. ‘Denkend aan Groningen’ is de eerste in een reeks tentoonstellingen waarin het MOW de schoonheid van het Groninger platteland centraal stelt. De expositietitel ontleende het museum aan het iconische gedicht van Hendrik Marsman.

Museum de Oude Wolden

Museum de Oude Wolden in Bellingwolde

Dit museum is naar eigen zeggen ‘een eigenzinnig museum in een prachtige omgeving’. Er zijn wisselende exposities en permanente werken van magisch realist Lodewijk Bruckman. deFine heeft een opstelling gemaakt voor de expositie ‘Denkend aan Groningen’. In deze expositie wordt de schoonheid van het Groninger platteland centraal gesteld.

 

Opstelling: Wind

Door de open velden en het weidse karakter kan de wind behoorlijk razen in het Groninger landschap. Dit resulteert in het kenmerkende geluid van de klapperende deuren van de boerderijen. Ontwerpstudio 212 Fahrenheit heeft dit kunnen vastleggen in het ontwerp van opstelling Wind. Een Groninger deur die dit kenmerkende klapperende geluid maakt. Zodra je de deur opent komt er een volle bak wind in je gezicht. 

 

De techniek: Hoe laat je een deur klapperen?

Maar hoe maak je dit nu eigenlijk? Hoe maak je een klapperende deur? Hoe wordt gedetecteerd dat de deur open is enhoe wordt er wind naar je toe geblazen?

 

We maken hiervoor gebruik van 4 grote ventilatoren. Deze worden normaal gebruikt in vrachtwagens. Ze kunnen wel 3540 m3 per uur verplaatsen. Daarnaast gebruiken we een aantal slimme sensoren. PIR-sensoren detecteren of er iemand de ruimte inloopt. Pas wanneer er iemand in de ruimte is, gaat de deur klapperen. Zo wordt er zuiniger omgegaan met energie en slijten de onderdelen minder snel. Een serie magneetsensoren detecteren of de deur open of dicht staat.

 

 

I.s.m.: 212 Fahrenheit en OpMaat3D

Foto credit: Studio 212 Fahrenheit / Roelof Bos

bottom of page