top of page

Museum Vlaardingen

Museum Vlaardingen vertelt het verhaal van 5000 jaar leven in de delta van Rijn en Maas. U krijgt er een kijkje in het leven van de Vlaardingers en andere deltabewoners. Zowel in het verleden als langs het heden naar de toekomst. Jawel, de toekomst. De bezoeker kan plaats nemen in de discussie ‘Hoe de stad leefbaar te houden voor de toekomst’, met de techniek van deFine.

Museum Vlaardingen

In de vaste expositie ‘Vlaardingen Vooruit’ maakt de bezoeker kennis met de historische ontwikkelingen die hebben geleid tot de stad zoals die er vandaag de dag uitziet. De bezoeker neemt plaats in de discussie over hoe de stad leefbaar te maken en te houden voor de toekomst. Vlaardingen verandert kort na de Tweede Wereldoorlog ingrijpend van karakter door de neergang van de visserij en de snelle groei van de industrie. Nieuwe woonwijken en de voorzieningen die daarmee samenhangen doen hun intrede. Vlaardingen werd in Nederland een voorbeeld van hoe het moet. Maar uiteindelijk heeft de welvaart en de groei een prijs. Vlaardingen vervuilde en stond vervolgens bekend als ‘stinkstad’. Dan herpakt de stad zich en wordt Vlaardingen een groene en leefbare stad.


Het museum wil dit laten zien op een manier die zowel educatief is als edutainment biedt. Daarom heeft deFine het museum ‘bordjes-vrij’ gemaakt. In plaats daarvan is ieder object te vinden in de ‘StoryTeller’. De StoryTellers registreren met sensoren het bezoekersaantal om daar vervolgens het juiste volume op af te stemmen. Het museum is voorzien van beeld- en geluidsystemen. Alle techniek is ondergebracht in MuseumBeheer, het systeem waarmee de gebruiker eenvoudig beheer en content kan bedienen.

bottom of page