top of page

OUR HOUSE

OUR HOUSE is een museum in Amsterdam dat het unieke verhaal vertelt van de rijke geschiedenis van elektronische muziek. Namen als Mr Chuck Roberts, Carl Cox, Armin van Buuren, Diplo en Charlotte de Witte komen natuurlijk voorbij. Maar de expo gaat verder dan alleen de muziek. De makers van de expo duiken ook in de cultuur die erbij hoort. Electronic dance music is een cultuur die de over de hele wereld mensen met elkaar verbindt. DeFine heeft voor deze expo een aantal unieke objecten gemaakt. Naar ontwerp van Kexcom zijn er twee Visual Composers en vier DJ Speed Course booths gemaakt.

OUR HOUSE

DJ Speed Course

Bij de DJ Speed Course krijgt de bezoeker een cursus DJ-en. Je neemt als bezoeker plaats achter een van de vier DJ-booths en meld jezelf aan. Op een scherm wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen om jouw DJ-talenten te ontdekken. Het DJ-panel dat de bezoeker gebruikt om dit spel te bedienen is helemaal custom made.

Geïnspireerd op de grote merken heeft dit panel alle knoppen en functies als een echte DJ-mixer, maar de computer helpt een handje door nauwkeurig aanwijzingen te geven. Zo zijn er volume sliders, play/cue buttons, effect buttons en een jog wheel. De techniek is in nauwe samenwerking met de gamebouwer (Studio 268) geselecteerd en heeft een op maat gemaakte bediening met logo's van OUR HOUSE. Deze knoppen zijn namelijk allemaal vervaardigd in ons eigen productieproces van 3D-printen, CNC frezen en lasersnijden.

De panels zijn verder voorzien van een lichtsturing met seriële interface en een Phidgets interface voor het inlezen van de knoppen en potmeters. Deze signalen worden via USB naar de computer gestuurd zodat de Unity applicatie deze kan aansturen vanuit het spel. Dit alles is opgebouwd in een laser gesneden aluminiumplaat. De passing en details zijn hierdoor heel precies en de borden hebben een uiterlijk van een professioneel product.


Visual Composer

De Visual Composer zit in dezelfde familie als de DJ Speed Course. Het is opgebouwd uit een laser gesneden aluminiumplaat van 150x75 cm en bestaat uit twee lagen. In de onderste laag van 4 mm dik zijn alle actieve knoppen gemonteerd. Daarboven een 2 mm zwart geanodiseerde plaat bedrukt met teksten als afwerklaag.

De buttons zijn handgemaakt en hebben verschillende afmetingen van 4x4 cm, 6x6 cm en 5x3 cm. De buttons hebben een 3d-geprint mechanisme wat een matrix van knoppen aanstuurt. De textuur en de travel van deze knoppen is belangrijk omdat de bediening vergelijkbaar is met een midi-board en de knoppen snel en doeltreffend bediend moeten worden. In elke knop is een RGB-led opgenomen die de knop kan verlichten om de status daarvan aan te geven. Er is extra aandacht gegeven aan het 3D-ontwerp van de knop om de verlichting gelijkmatig te verdelen over het relatief grote oppervlak.

Alle elektronica komt samen in een centrale controller die de signalen vertaald naar MIDI-commando's. Via een USB-aansluiting kan een computer of mac alle elektronica aansturen. De gebruikte software voor deze opstelling is Ableton Live met een speciaal voor OUR HOUSE gecreëerd sample pakket. Via Ableton Live worden de knoppen ingelezen en als deze wordt ingedrukt gaat de led branden in de gewenste kleur. De maat van de muziek wordt visueel weergegeven in een animatie over alle 128 knoppen van de composer. Met de verschillende sample packs kan de bezoeker een eigen beat creëren en de effectbuttons zorgen voor een variantie in de samples. De grote tempo-slider van 25 cm zorgt voor de snelheid van het systeem.

Elk onderdeel in het bord is met grote nauwkeurigheid in elkaar gezet en de uiterst precieze passing van de knoppen is alleen mogelijk met computergestuurde productieprocessen zoals 3D-printen en lasersnijden. DeFine heeft deze processen in huis en kan elk ontwerp en vorm van knoppen maken. Dit unieke instrument staat op een unieke plek voor de housecultuur, OUR HOUSE in Amsterdam.


3D Prints

Alle knoppen zijn 3D-geprint met een resin-printer. Dit is een printer die werkt met een lichtgevoelige vloeistof. Laagje voor laagje wordt het 3D-object gefixeerd en uit het resin-bad omhooggetrokken. Achter de knoppen zijn LED-lampen geplaatst.

bottom of page