top of page

Paleis Het Loo Junior Paleis

Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft een fascinerende geschiedenis. Ooit was dit prachtige paleis het thuis van leden van de Koninklijke familie van Nederland, die het bewoonden tot 1975. Sinds 1984 heeft het een nieuwe rol en is het opengesteld voor het publiek als Nationaal Museum Paleis het Loo, waar bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende tentoonstellingen en boeiende evenementen.

deFine heeft meegewerkt aan het Junior-paleis, een expositie voor kinderen van 3 tot 12. In het echte paleis mag je nergens aankomen, maar in het Junior-paleis mogen kinderen juist op een interactieve ontdekkingstocht. Sterker nog, de kinderen moeten helpen om een feest voor te bereiden.

Paleis Het Loo Junior Paleis

In de expositie in het Junior-paleis van Paleis Het Loo wordt de kinderen gevraagd een onvergetelijk feest te organiseren. Een leuke interactieve manier om te leren en te spelen. Wat heb je allemaal nodig bij een feest? Bijvoorbeeld een taart en een boeket met bloemen. Oh ja, en alles moet ook spik en span schoon zijn!

Het Junior-paleis is een fantasierijke afspiegeling van onze eigen wereld met o.a. kleurrijke paleisvertrekken, Het Bureau Keukenzaken en Bureau Danszaken. In de expositie zijn karakters zoals lakeien, steengoedmeesters, Majesteiten en Koninklijke vrienden uit omliggende landen die op bezoek komen, de eregasten.


Inchecken met de Kingsta - een slimme hulp die de hele expo verbindt

deFine heeft de hardware van de Kingsta ontwikkeld en geproduceerd. De Kingsta is een apparaat met een speciaal ontworpen slimme hoes om kinderen te begeleiden tijdens hun ontdekkingstocht door de expositie. Een soort persoonlijke digitale hulp die je om je nek kunt hangen. Het bestaat uit een smartphone, voorzien van een ergonomische hoes en een RFID-tag

De Kingsta’s vormen een essentieel onderdeel in de expositie. Met behulp van dit apparaat kunnen kinderen inloggen bij de stations. Elke station is voorzien van een RFID-reader die kan detecteren dat er een RFID-tag uit de Kingsta gescand wordt. Tegelijkertijd wordt er gecommuniceerd met de interactieve spellen van Kiss The Frog. Op de Kingsta’s kunnen kinderen bijvoorbeeld chatten met de karakters uit de Expo die hen helpen met de opdrachten.


Koetsen met een introductie

Context is zeer belangrijk in een expositie. Wanneer je als bezoeker wordt gegrepen door een verhaal, wekt dit niet alleen meer interesse in op, maar stimuleert het hen ook om dieper op onderzoek uit te gaan. De expositie begint met twee koetsen, waar met behulp van licht en audio een intrigerend introductieverhaal wordt verteld. Dit vormt een uitstekend startpunt om bezoekers direct te betrekken en te betoveren met het verhaal dat zich voor hen ontvouwt.

De kleine bezoekers kunnen zich aanmelden met hun persoonlijke digitale hulp, de Kingsta. In de koets zijn speakers ingebouwd, DMX gestuurde Ledstrips en een mediaplayer.


Bureau Bloemenzaken

Op een koninklijk feest kunnen bloemen niet ontbreken. De kinderen krijgen de opdracht om zelf een boeket samen te stellen. De kinderen kunnen zich aanmelden met hun persoonlijke digitale hulp, de Kingsta. Op een lange tafel staan allemaal kunstbloemen. Elke bloem heeft een kaartje, met een geïntegreerde RFID-tag. Wanneer je de bloemen scant verschijnt de bloem op een beeldscherm. Door verschillende bloemen te scannen stel je zelf een prachtig boeket samen van de mooiste bloemen.

deFine heeft dit station voorzien van de apparatuur zoals de RFID-scanner en tags, beeldschermen, een mediaplayer en speakers.


Bureau Keukenzaken

Bij Bureau Keukenzaken kunnen kinderen hun eigen digitale taart versieren. In het prachtige meubel, gemaakt door interieurbouwer Planemos, kunnen ze inloggen met hun persoonlijke digitale hulp de Kingsta. In het meubel hebben we beeldschermen ingebouwd waarop een onversierde taart te zien is. Dat is nog niet echt feestelijk natuurlijk. Naast het scherm staat een echte banketbakkerspuitzak die je als gereedschap kunt gebruiken om aan de slag te gaan om de taart digitaal te versieren. Op innovatieve wijze heeft deFine een manier ontwikkeld met Pulse Width Modulation om te detecteren waar de metalen mond van de spuitzak zich bevindt. Met de spuitzak kunnen de kinderen een decoratie aantikken die vervolgens op de taart wordt gezet. Zo versieren ze de mooiste taarten die helemaal klaar zijn voor het feest.


Bureau Waardezaken met koninklijke kandelaren

Bij Bureau Waardezaken staan twee grote koninklijke kandelaren. Prachtig natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat ze schoon zijn! De taak aan de kinderen om deze kandelaren te poetsen. De kinderen loggen in met de Kingsta, hun persoonlijke digitale hulp. Vervolgens pakken ze een schoonmaakkwast om de kandelaar af te stoffen. Aan deFine de taak om een methode te ontwikkelen om te kunnen detecteren hoe lang de kinderen aan het schoonmaken zijn. Deze informatie is nodig voor het spelelement. We hebben dit opgelost door de kandelaren op een plateau te zetten met een ingebouwde weegschaal. De weegschaal kan het verschil in drukkracht meten. De basiswaarde wordt gemeten op het moment dat de kandelaar niet wordt aangeraakt. Wanneer er wordt afgeweken van de basiswaarde meet het systeem dit als het poetsen van de kandelaar. Het plateau waar de kandelaar op staat is ook voorzien van verlichting die de functie vervult als tijdmeter. Wanneer de ring fel gekleurd is, ben je klaar met poetsen.


Overige stations

Daarnaast zijn er nog zeer veel leuke interactieve stations zoals

  • Een kluis waar de code gekraakt moet worden

  • De ‘Frismachine’ waar je verschillende schoonmaakdoekjes weer fris moet maken

  • Bureau Wereldzaken waar je kunt puzzelen

  • Bureau danszaken met interactieve spiegels

  • Bureau Uitdoszaken met grote porseleinen figuren


De Feestzaal

Uiteindelijk komt alles samen in de feestzaal. De kinderen hebben tot slot van rekening ontzettend hun best gedaan om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. In een prachtig versierde zaal komt alles samen. Er speelt prachtige content op grote projecties. Er wordt muziek gespeeld en er zijn grote spiegels met ingebouwde schermen.Interactieve techniek: deFine

Apparaatbeheer software: ExpoControl

Fotocredits: Paleis Het Loo

Software: Kiss The Frog

Interieurbouwer: Planemos

Ontwerpbureau: Grob Enzo

bottom of page