top of page

Universiteitsmuseum Groningen

Het Universiteitsmuseum is een museum in het centrum van de stad Groningen dat de collectie beheert van de Rijksuniversiteit Groningen. Het museum is gevestigd in de Oude Kijk in 't Jatstraat. Er zijn vaste collecties en er zijn wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat onder andere uit een collectie zaden, bloemen en afdrukken van planten, een anatomische en pathologische collectie en een kamer speciaal ingericht ter herinnering aan de Nederlandse feministe Aletta Jacobs.  

Universiteitsmuseum Groningen

DeFine heeft meegewerkt aan de nieuwe tentoonstelling over tijd en de beleving van tijd. Tijd is een heel vreemd iets. Het gaat om ervaringen, gevoelens en beleving van tijd. Zo kan 5 minuten bij de tandarts heel anders ervaren worden dan 5 minuten gratis winkelen.


De bezoeker van deze expositie wordt ook meegenomen in de wondere wereld van tijd. Aan het begin van de expo krijgt de bezoeker een RFID-polsbandje. Dit bandje kan communiceren met de techniek die in de ruimte staat. Bij het begin van de expo log in je in bij een touchscreenzuil en daarna ben je klaar om langs verschillende stations te lopen die je meenemen in de wereld van tijdsbeleving.


Alle vragen en experimenten in de expositie zijn opgezet uit een samenwerking met de vakgroep onder leiding van prof. dr. D.H. van Rijn. Hij en zijn team onderzoeken hoe cognitieve verwerking wordt beïnvloed door gebeurtenissen en hoe de hersenen de tijd bijhouden. Waar deFine de focus legt op de beleving en duidelijkheid van de vragen, waarborgt het team van de Rijksuniversiteit Groningen de vakinhoudelijke kant.


We lichten een aantal stations uit:


Clock-in

De Clock-in is de incheck zuil. Deze zuil heeft een 27-inch touchscreen waar bezoekers een profiel kunnen aanmaken. Het profiel wordt gekoppeld aan je RFID bandje zodat je antwoorden goed worden bewaard. Bovendien geeft het de mogelijkheid om de volgende stations te personaliseren, in dit geval met je naam.


Wac-A-Larm

Wac-A-Larm is een variant van Wack-a-mole. Het gaat om je reactievermogen. Je wordt als bezoeker uitgedaagd om zo snel mogelijk de wekkers uit te zetten. Het spel wordt gespeeld op een 27 inch touchscreen.


Oddball

Bij Oddbal wordt getest hoe je beleving is van een uitzondering in een reeks. Je ziet een reeks dezelfde plaatjes met één uitzondering. Hoe lang duurt de uitzondering?

bottom of page